Od 15 let
Děti v nouzi
Rodina
Zvířecí přátelé
Ze světa sportu
Politika
Dětství
Škola
|

Tito a já (1992)

Sekce: Objevuj & poznávej: Balkán

Režie: Goran Markovič, Jugoslávie, 1992, 118 min.

Hodnocení diváků:

VYBRAT DATUM ČAS A MÍSTO

ne | 26.05 | 18:15 | Golden Apple Cinema 4

| 31.05 | 17:00 | Golden Apple Cinema 6
Delegace: Anica Dobra

Příběh desetiletého chlapce, který si stejně jako většina jugoslávských dětí v 50. letech sotva dokáže představit život bez velkého národního vůdce – maršála Tita. Po vítězství v soutěži o nejlepší esej oslavující Tita se mu dostává odměny v podobě účasti v týdenním pochodu „Titova rodná vlast“. Výprava se ale ukáže být těžkým pokušením. Neznalost přírody, náročnost dlouhých pochodů bez rodiny a obtěžování ze strany učitele – stalinisty zapříčiní jeho selhání. Chlapec se ztrácí se v horách a jeho život se jednou pro vždy změní.

ZeměJugoslávie
Rok1992
Délka118 min.
Věková skupina15
JazykSrbština
TitulkyČeské
Režie Goran Markovič
Scénář Goran Markovič
Kamera Radoslav Vladič
Hudba Zoran Simjanovič
Střih Snežana Ivanovič
Kontakt Goran Markovič
Hrají Dimitrije Vojnov, Lazar Ristovski, Predrag 'Miki' Manojlovič, Anica Dobra, Olivera Markovič, Bogdan Diklič, Ljiljana Dragutinovič, Rade Markovič, Vojislav Brajovič, Milutin Dapčevič, Milena Vukosav, Jelena Mrdak, Vesna Trivalič, Dragan Nikolič, Branimir Brstina, Olja Bečkovič, Jelena Živkovič, Uroš Nikolič, Milivoje 'Miča' Tomič, Mirjana Lazič, Dušan Jakišič, Ilija Bašič, Dragana Djukič, Tamara Vučkovič, Nebojša Dugalič, Branko Jerinič, Mile Stankovič, Miodrag Tomovič
Goran Markovič Srbský scenárista a režisér. Vystudoval FAMU. Patří do tzv. české školy jugoslávského filmu. Uvedl se celovečerním dramatem Speciální pedagogika (Specijalno vaspitanje, 1974). K jeho nejoceňovanějším filmům patří Zrcadlení (Vec vidjeno, 1987), Místo setkání (Sabirni centar, 1989) či Turné (Turneja, 2008).