Pro rodinu s dětmi
|

Studio Kamarád 1/6

Sekce: Výstavy

Délka: 540 min.

Hodnocení diváků:

VYBRAT DATUM ČAS A MÍSTO

čt | 01.06 | 09:00 | Univerzitní centrum U13

9.00-18.00, Univerzitní centrum U13, 1. patro

Kdo by neznal postavy - Jů, Hele, Muf, Tryskomyš, Hary Šoumen nebo Šamšula.

Mozaika pohádek a scének obohacuje s malou přestávkou nedělní rána dětí několika generaci již více než třicet let. Vizuální podobu, kterou této značce České televize vtiskl akademický malíř Stanislav Holý, představujeme výstavou studiových dekorací, scénických návrhů, kostýmů, obrazů a televizních postav v prvním patře Univerzitního centra U13.

Když se poprvé na obrazovkách ČT objevila dvojice plyšových postaviček – zelené Jů a oranžové Hele, okamžitě se staly miláčky dětí a jejich průvodci kouzelnými nekonečnými příběhy nedělního rána. Přinášely úsměv, ale i inspiraci k zamyšlení ve stálé snaze „konat dobro“. Hravé plyšové dvojici, snad aby jim nebylo smutno, autor vzápětí vykouzlil několik dalších kamarádů – zlobivého a potměšilého Mufa, všetečné Tryskomyši, samolibého světáka Hary Šoumena, i nenápadného ušatého Šamšulu. Milá i zlobivá, vtipná, chytrá i inspirativní „plyšová partička“ stála za všech okolností na straně dětí, které to okamžitě ocenily a odměnily je svoji láskou.

Stanislav Holý (25. února 1943 Praha – 14. srpna 1998 Praha) se vyučil malířem porcelánu. Absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v ateliéru kresleného a loutkového filmu Adolfa Hoffmeistera. Vtipy beze slov vymýšlel a publikoval už od svých sedmnácti let. Zveřejňoval je v nejrůznějších časopisech doma i v zahraničí - byly přece bez textu. Staly se neodmyslitelnou součástí časopisu Mladý svět i satirického týdeníku Dikobraz. Ilustroval řadu knih, včetně učebnic, často kresbou doprovázel publikace upozorňující na zodpovědnost člověka vůči Zemi a klimatu. Vydal také několik autorských knih. Nejznámější jsou asi Procházky Pana Pipa, Námluvy pana Pipa a Jů, Hele, pondělí. Designoval interiérové i venkovní stavby, dětské pavilony, výstavní expozice, keramické a skleněné objekty, herní stěny v nemocnicích a kreslené filmy.

Délka540 min.
Věková skupinaPro rodinu s dětmi