Od 14 let
Dramaturgové doporučují
Vzlety a pády dospívání
|

Zákon gangu (2023)

Sekce: Mezinárodní soutěž celovečerních filmů pro dospívající od 11 let

Režie: Peter Pontikis, Švédsko, 2023, 94 min.

Hodnocení diváků:

VYBRAT DATUM ČAS A MÍSTO

po | 05.06 | 10:30 | Golden Apple Cinema 2

st | 07.06 | 19:00 | Golden Apple Cinema 4

Talentovaný a slušně vychovaný dvanáctiletý Abdel žije se svou matkou na neutěšeném předměstí pro sociálně slabé. Když jeho nejlepší kamarád začne prodávat drogy pro místní gang, Abdi se ve snaze pomoci mu z nesnází nechá zatáhnout do kriminálních aktivit. Tím riskuje, že změní běh svého života a nechá se strhnout na cestu, kterou si sám nevybral. Po nevydařené akci neúmyslně prozradí, kde se nachází úkryt gangu, který je vzápětí napaden konkurencí. Abdel se dostává pod tlak gangu a je nucen svou chybu odčinit. Působivé drama s brilantními hereckými výkony poukazuje na to, že i když máte dobrý domov, rodiče a sny, stále můžete skončit ve špatné společnosti kvůli tlaku vrstevníků. Realistický snímek, patřící k těm, které by dospívající divák neměl minout, získal Cenu mladé poroty a Cenu Švédské církve na letošním mezinárodním filmovém festivalu BUFF ve švédském Malmö.

ZeměŠvédsko
Rok2023
Délka94 min.
Věková skupina14
JazykArabština, Švédština
TitulkyAnglické, České
Režie Peter Pontikis
Námět Peter Pontikis
Scénář Peter Pontikis
Kamera Xoaher Musavvir
Hudba Karzan Mahmood
Kontakt Swedish Film Institute
Hrají Tomas Samir, Khalaf Ayoub, Kardo Razzazi, Helen Al Janabi , Jörgen Thorsson, Khalil Ghazalm Allan Mohsin, Isa Aouifia
Peter Pontikis Švédský režisér a scenárista s řeckými kořeny. Studoval psychologii na Stockholmské univerzitě a umění na Královské umělecké akademii. Debutoval celovečerním thrillerem Vampýr (Vampyrer, 2008), režíroval krátké snímky Dárek (Paketet, 2006) a Žiletka (Boy-Razor, 2014) i filmový VR projekt Jelen (Oh Deer!, 2016).