FILMTALENT Stars: nejúspěšnější české krátké filmy (2019 - 2022)

Sekce: ZLÍNSKÝ FILMOVÝ VÍKEND

Délka: 70 min.

Hodnocení diváků:

VYBRAT DATUM ČAS A MÍSTO

so | 12.11 | 11:30 | Kino laboratoře

ne | 13.11 | 11:30 | Kino laboratoře

TUTO FILMOVOU PROJEKCI JE NUTNÉ SI REZERVOVAT PROSTŘEDNICTVÍM E-MAILOVÉ ADRESY veronika.klementova@zlinfest.cz.

Pásmo krátkých filmů, jejichž vznik byl podpořen Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN. Snímky získaly významná ocenění doma i v zahraničí. Jsme si jistí, že většinu z nich jste neměli možnost vidět a všechny za to stojí!

POUŠTĚT DRAKA (2019)
Animovaný film slovenského režiséra Martina Smatany, který vytvořil jako svůj absolventský film na FAMU. Film beze slov vypráví o chlapci, který se vyrovnává se smrtí dědečka. Loutky jsou vytvořeny z několika vrstev látky.
Film byl oceněn dětskou porotou jako nejlepší film pro děti na festivalu v Annecy a dostal se do semifinále studentských Oscarů.

LÍSTEK (2020)
Poetický snímek režisérky Aliony Baranovy vznikl jako magisterská práce na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Autorka zachytila barvitě a beze slov příběh námořníka, který se vrací domů. Vsadila přitom na hravou práci s barvami, měřítky i zkreslenou perspektivu. Film byl přijat do soutěžní sekce krátkých filmů Generation na Berlinale.

JSME SI O SMRT BLÍŽ (2020)
Absolventský (FAMU) loutkový snímek režisérky, scenáristky a výtvarnice Báry Anny Stejskalové byl nominován na Českého lva za nejlepší animovaný film a Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. Byl oceněn Asociací českých kameramanů a bodoval také v zahraničí. Za osobitou animaci a morbidní poetiku získal diváckou cenu na švédském REX Animation Film Festivalu, cenu diváků si odnesl také z Trieste Film Festivalu a dostal se do soutěžního výběru na prestižní americký festival South by Southwest (SXSW).

MILÝ TATI (2021)
Kombinovaný dokument talentované režisérky Diany Cam Van Nguyen byl mimořádně úspěšný! Filmový dopis otci nápaditě kombinuje hrané scény s různými animačními technikami. Světová premiéra proběhla v jedné ze soutěžních sekcí festivalu v Locarnu a následovalo mnoho dalších úspěchů. Český lev za nejlepší krátký film, Cena Magnesia za nejlepší studentský film, Cena české filmové kritiky za nejlepší krátký film či ocenění na FAMUFEST za nejlepší režii dokumentárního filmu.

RUDÉ BOTY (2021)
Bakalářský film na FAMU vytvořila režisérka Anna Podskalská náročnou technikou olejomalby na sklo. Podmanivý hororový snímek inspirovaný lidovou slovesností byl vybrán do studentské soutěže Cinéfondation na festival v Cannes a jako jediný český zástupce se tak zúčastnil tohoto prestižního filmového klání. Byl nominován rovněž na Ceny české filmové kritiky i na České lvy a to hned ve dvou kategoriích.

Délka70 min.
Věková skupina-