Od 12 let
Biografie
Kanada válí
Ze světových festivalů
Literatura
|

Jako letní sníh - Život J. A. Komenského (2021)

Sekce: Nový český film a TV

Režie: Lubomír Hlavsa, Česká republika, 2021, 96 min.

Hodnocení diváků:

VYBRAT DATUM ČAS A MÍSTO

st | 15.09 | 14:00 | Golden Apple Cinema, sál 4
Delegace: Lubomír Hlavsa

Životní příběh Jana Amose Komenského, který se stal kvůli svým přesvědčením a názorům patrně nejznámějším českým vyhnancem. Většinu života strávil mimo svou vlast, ale přesto svými jedinečnými myšlenkami, které zaznamenal v téměř 200 knihách a spisů, zásadně předběhl svoji dobu a ovlivnil celý svět. Příběh Komenského rámuje učencův rozhovor s malířem Rembrandtem, který kreslil jeho podobiznu. Na základě jejich dialogu se před námi odvíjejí jednotlivé epizody Komenského života.

ZeměČeská republika
Rok2021
Délka96 min.
Věková skupina12
JazykČeština
TitulkyAnglické
Režie Lubomír Hlavsa
Námět Milena Štráfeldová, Lubomír Hlavsa
Scénář Martin Fahrner
Kamera Pavel Kopp
Hudba Michal Jedovnický
Střih Lubomír Hlavsa
Kontakt Česká televize
Hrají David Švehlík, Alois Švehlík, Igor Bareš, Vladimír Javorský, Jenovéfa Boková, Marika Šoposká, Kristýna Janáčková, Milena Steinmasslová, Eliška Křenková, Simona Postlerová, Sabina Rojková, Klára Issová a další
Lubomír Hlavsa Scenárista a režisér. Věnoval se mj. také ilustraci. Pro ČT natočil řadu dokumentárních či publicistických pořadů. Jeho pozdější tvorba se zaměřuje především na historická témata a zahrnuje např. dokudrama Jan Hus – cesta bez návratu (2015) či životopisný celovečerní film Jako letní sníh (2021).