Pro studenty a dospělé
|

Uvedení katalogu Otakar Hudeček (1924 – 2007) / Převrat v duši

Sekce: Výstavy

Délka: 60 min.

Hodnocení diváků:

VYBRAT DATUM ČAS A MÍSTO

čt | 03.09 | 17:00 | Zámek - Galerie Václava Chada

17.00-18.00, zámek Zlín, Galerie Václava Chada

Galerie Václava Chada ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc představuje první retrospektivní výstavu nejvýznamnějšího olomouckého malíře druhé poloviny 20. století Otakara Hudečka (1924 -2007), absolventa Školy umění ve Zlíně a spolužáka Václava Chada. Jeho mimořádné dílo je zde představeno v podobě malby, kresby, grafiky i fotografie.
Otakar Hudeček st. (27. 8. 1924 Olomouc – 19. 5. 2007 Olomouc), byl malíř, kreslíř, grafik, fotograf, básník, zabýval se rovněž užitou tvorbou. Byl to autor malířských konfesí, překladatel a vydavatel samizdatů. Na Škole umění ve Zlíně studoval v letech 1939–1943. Po absolvování všeobecné přípravky (1939–1940) studoval obory bytová kultura, užitá a dekorativní malba v architektuře a propagaci. V roce 1944 byl totálně nasazen v Kuřimi a konec války po dopadení za nelegální pokus o přechod do Slovenského štátu strávil ve vězení a totálním nasazení v Ostravě. Po válce již ve výtvarných studiích nepokračoval, odešel do Prahy a jednu sezónu hrál s Werichem v Divadle satiry, s nímž projel celé Čechy. V roce 1947 se vrátil do Olomouce. Začal zakreslovat ruiny hradů pro SÚRPMO. Vystavoval krajiny se svazem 1950–1960 (Krajské středisko ÚSČVU). Oženil se.
Koncem 50. let započal intimní malířskou revoluci, o které se nikdo neměl dozvědět. Bral malé lepenky a maloval na ně tváře: svou, své ženy, sester a bratranců, a jiných blízkých. V hustých pastách mizely, ve hmotě barev se ztrácely a zase zjevovaly. Později k nim přibyly i odvážné akty. Deformace žen. „Řada umělců studuje lidskou bytost ve snaze najít tam pravdu hlubší, než jakou prozradí rysy obličeje. Pokud lidskou postavu deformují, tak ne proto, aby jí ubližovali (...), ale proto, aby nás upozornili na realitu, které jen obtížně čelíme“ (Gilles Plazy). V klauzuře okresního města se Hudeček stal moravským Frankem Auerbachem. Doma je nikdy nevystavil. Vedle maleb se věnoval linorytům, v nichž dosáhl dalšího z vrcholů. Vyrůstaly z poučení Gauguinem i expresionismem; svérázně reagovaly na primitivistický figurativní brutalismus Jeana Dubuffeta.

Výstava potrvá od 28/5 do 13/9/2020.

Délka60 min.
Věková skupinaPro studenty a dospělé